• helpflores

1 Jan 2019

Gisteravond hebben wij een leuke oud en nieuw gehad. Het begon met eten bij de zusters en artsen. We hebben gesproken over de mogelijke opleiding voor de oogarts en hierin gaat iets wijzigen, maar hoe dit zal vergaan is nog onduidelijk. Dit is momenteel een doorlopend proces. Met de bisschop en de directie van het ziekenhuis en kandidaten…. Zal zeker vervolgt worden. Het eten was goed, gezellig met elkaar, in totaal ca. 25 personen. We hebben zeker genoten en tussendoor nog gebeld met een arts.


Nadien naar om Wely. Daar met de brommer heen. Aangekomen viel het ons gelijk op dat er niet heel veel vissers waren. Uiteindelijk bleek dat 60% is komen opdagen. De reden, kano’s uittesten met de nieuwe motor. Jammer, maar begrijpelijk, doen wij tenslotte ook met een nieuw werktuig. We hebben wederom gegeten, de 6e keer die dag, gedronken, ook mokké (wijn van 48%), en vuurwerk laten afsteken. Het was weer als vorig jaar. Gezellig, leuk, veel gelachen en gepraat. Rond 02.00 gingen wij richting onze kamer in het ziekenhuis en daar hebben we nog 1 biertje gedaan. Toen slapen, want om 07.00 uur de wekker voor ons thuisfront. Die wilden wij namelijk gelukkig nieuwjaar wensen. Helaas….. de wekker ging, wakker, maar geen internet…. Geen signaal, geen mogelijkheid tot bellen. Maar ook de watertoevoer was kapot gegaan door het weer, dus geen water voor het toilet. Ook bleek de stroom eraf te zijn, maar gelukkig is daar de generator van 2014 voor. Die was snel terug. Ondanks dat dat niet de reden was om wakker te worden…. Erg jammer dus….. weer proberen te slapen, wat uiteindelijk een klein uurtje werd rond 9 uur… weer wakker worden, ontbijten en toen wachten op om Wely. Helaas moest hij met een patiënt naar Maumere, om een overlijden te voorkomen. De chirurg is namelijk nog op Java…. Ze overleeft het gelukkig en daardoor is een uur wachten niet erg. We vervelen ons toch niet!


Gelijk na aankomst van om Wely weg. Richting het dorp Kei, daar willen we een 2e waterwinkel beginnen en we zijn op zoek naar grond. De contactpersonen waren nog in diepe slaap dus uiteindelijk door naar het bejaardentehuis wat we al 2x hebben geholpen. Dit was weer leuk en fijn om te zien. De stoelen, de televisies, de schotels, de banken… alles werd met grote dank gebruikt. We hebben ook nog in onze eigen auto ingebroken, doordat Wely de deur had dichtgegooid terwijl de sleutel er nog in zat. Via de deur met een strotouwtje kregen we de deur na 30 minuten al open. Gelukkig verder….. op naar Densi haar ouders, zoals elk jaar.


We hebben daar goed gegeten, gelachen, gedanst, gepraat, gezongen, vanalles. Het was een mooi samenzijn, maar het mooiste was dat Rico, een neef van Densi iemand kent in het dorp Kei die grond wil verkopen. We gaan morgen kijken en onderhandelen. Erg spannend. Ook hebben we gesproken met een eventuele toekomstig gezin die de 2e waterwinkel gaat onderhouden en hier gaat werken en wonen…. Dit project zal hopelijk snel in de benen gezet worden.


Nadien naar het 1e depot in Lela, waar om Wely en zijn vrouw werken en nu ook Elen een chauffeur van 33 jaar oud. Inmiddels dus 3 werknemers! Het depot heeft dit jaar geen geld gekost en er is een klein resultaat behaald. Hier zijn wij enorm trots op. Ze zijn zelfvoorzienend geworden en dit betekend dat ca 3.000 mensen per maand nu schoon drinkwater drinken!!! Een hele verbetering!!!


Nu zijn we om 23.00 uur, met het weblog bezig. En zullen zo nog een biertje drinken en dan weer een goede nacht pakken. Helaas hebben we problemen met de airco... ook nog ff fixen. Morgen met de directie van het ziekenhuis praten, grond kopen (hopelijk) en in de middag naar het door SHF! gebouwde consultatiebureau in Watudenak, samen met YHF!


Morgen vertrekken ook de mensen van Stichting Verdouw gaat verder, wij wensen ze allemaal een goede reis!

Liefs wij.

45 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Laatste dag op Flores 2019

Vanmorgen na een goede nacht voor de wekker wakker en ons standaard ritueel afgewerkt. Koffie eten etcetera. Daarna met onze florineze blouse en schoenen in een plastic tas richting de auto die wij gi

7 en 8 jan 2019

Gisterochtend werd het hele Nederlandse kamp in sea world wakker rond 7:15. Even met z’n allen wat hangen op het balkon om wakker te worden en daarna met zijn allen ontbijten in het restaurant. Rond 8

6 jan 2019

Vandaag begon behoorlijk relaxed. We werden na een zeer goede nacht van ruim 8 uur wakker en hebben op ons gemak ontbeten. Samen met Verdouw. We hebben brood met ei gegeten. Ook een keer lekker. Daarn