• helpflores

1 januari 2018!!!

Wat een korte en normale nacht hadden wij. Herbert was vroeg wakker en Fred op de normale tijd. Het weblog wat jullie hebben kunnen lezen was zodoende al wat voorbewerkt, en de foto s waren al verkleind en de overige op een USB stick gezet. De koffie die we bij om Wely gekocht hadden was heerlijk en gezamenlijk hebben we rond een uur of 9 zitten ontbijten. Rijst, ei, en spaghetti. Het vulde onze buik zullen we maar zeggen. We hadden gelukkig een rustige ochtend en zijn om 10.30 uur richting de keuken van het ziekenhuis gelopen. Daar hebben we de nieuwe arts ontmoet en mama Finny. Aan haar hebben we onze was gegeven en als het goed is wordt dit vandaag gewassen en kunnen wij morgen weer schoon en fruitig bij onze afspraken komen. Eigenlijk hebben we verkeerde T-shirts aan, wit. Niet echt slim maar wel fijn als het heel warm wordt. Ondanks de witte t-shirts is het nog niet heel warm geweest hier. Het is nu rond de 30 graden en in de ochtend zelfs soms fris.


Om Wely stond al klaar met de auto bij de keuken, hoeven wij minder ver te wandelen. En we zijn naar zijn huis gereden. Daar kregen we ons middageten. Weer errug lekker. Wat kan zijn vrouw koken. Lekkerder dan in een restaurant en dat is niet gelogen. Toen wij de maaltijd op hadden kregen we weer een tropisch bui op ons dak en oom Wely wilde gelijk de bui op een echt dak laten vallen, dus hup in de auto en op naar Maumere. En het autodak was het echte dak. Na 3 kwartier kwamen we in Maumere. Het leek wel een spookstad. Alle winkels nog dicht, logisch gezien wij NLers wel erg vroeg op pad zijn na oud en nieuw. Dus toch maar richting het bejaardentehuis Padu Wau. Onderweg nog bij een huis gekeken, Thon zijn geerfde woning. Een mooie locatie, maar een slecht huis en de buurman is een vrachtwagen transport bedrijf, dus veel dieselluchten in de ochtend.


Bij Padu Wau aangekomen was het stil. Het was 1 uur en de meeste ouderen lagen op bed voor hun middagdutje. Na vragen en praten met ouderen, gelukkig nieuwjaar wensen e.d. werden we naar de werknemers geleid en zij meldde ons dat de directeur nog in Kupan zit, bij familie. Voor Thon erg jammer, want hij had een afspraak gemaakt. Maar goed wij kunnen ons uitstekend redden, met of zonder directeur, met of zonder YHF, maar YHF is wel belangrijk om erbij te hebben. Zij kunnen namelijk snel dingen in actie zetten, zoals hier ook benodigd was. We hebben rondgelopen en veel bejaarden gesproken. Ze zijn heel erg blij met de stokken, 4 pootstokken, rolstoelen. Ook de klamboes waren erg welkom en worden elke dag gebruikt. Dit was fijn om te horen en te zien. Ondanks dat de mensen in on bargelijke omstandigheden wonen, zoals wij dat zien, konden ze wel naar ons even lachen. Ook kregen wij de vraag over matrassen en spreien. Deze waren nog niet allemaal vervangen. Wij vragen waar? YHF! waarom is dit nog niet gebeurd. YHF! antwoordde doordat de ouderen veel slapen en wij de bedden moesten aanpassen werd dit moeilijk. Wij wilden de ouderen niet wakker maken en uit bed slepen voor een nieuwe matras. De afspraak was dat de directeur dit regelt met de werknemers van Padu Wau. Nu we een kleine 2 maanden verder zijn waren wij er wel klaar mee. De directeur is er niet dus vandaag gaan er zes werknemers van YHF! heen om alles gereed te maken. De bedden klaar maken voor de ouderen. Na vandaag is echt iedereen hopelijk even blij en slapen ze nog beter. We hebben ook ideeeen opgedaan voor een vervolg project en zullen dit na de reis verder laten uitwerken door YHF! wie weet staan wij hier volgend jaar weer, want aan de ouderen zou het niet liggen. Zij willen ons graag weer zien, want 2 NLers op 1 januari, nieuwjaarsdag is natuurlijk top voor hun. Anders zien ze niemand en is het weer een dag als alle anderen. En de TV s zijn ook nog kapot. Dus wat kunnen ze anders doen dan hangen en met elkaar praten over wat ze beleven. Niks. . . .


Toen naar Densie haar ouders. Zij had geld gegeven om het zink van het dak te vervangen, maar helaas constateerde YHF! dat ook de betonvloer slecht was. Dit gaat YHF! calculeren en nadien koppelen ze e.e.a. terug aan de ouders en aan Densi. Zij zullen zelf echt mee moeten helpen om dit goedkoop te kunnen realiseren. Dat moet lukken. We hebben er koffie gedronken en via onze mobiel hebben haar ouders ruim 45 minuten kunnen praten met Densi inclusief videobeeld. Wij hebben een druk programma en we hadden een vervolg afspraak gemaakt, welke niet in onze agenda stond om een pickup truck te beoordelen. Helaas was dit niets en vandaag gaan we weer op jacht. Terug naar Lela, inmiddels s avonds en rond 20 uur waren wij bij de waterwinkel. Wederom over het vervolg met de pickup truck gesproken, want de regio wordt groter omdat we schoon drinkwater weg gaan brengen. Hierdoor zal eea veranderen qua klaarzetten van galons. De nieuwe werknemer zullen wij ook van de week ontmoeten en al met al hebben wij er veel vertrouwenin dat de winkel weer zou groeien, maar bovenal wat belangrijk is de mensen in de regio lekker en schoon drinkwater krijgen.


Wely heeft ons nog voorzien van eten en koffie en om 21 uur wilde hij ons naar het ziekenhuis brengen. Dit hoefde niet, want wij rijden zelf wel. Hoeft hij niet terug te lopen of te rijden op de motor. Dit was goed maar niet voordat hij het vuurwerk, een pot, had afgestoken. Hij had er stiekem 1 bewaard en zodoende gingen er ook vandaag nog pijlen de lucht in. Was weer mooi om te zien, hoewel het gisteren veel helderder weer was en alles veel mooier oogden.

We waren toch wel moe na zo n dag, maar eenmaal in het ziekenhuis op onze veranda bleek dat wij het toch heel heerlijk vonden om nog ff te relaxen. Zodoende hebben we nog 1,5 uur gezeten en lekker gekletst met zijn 2en over van alles maar met name hier. Om 23 uur ging het licht binnen 10 seconden op zwart en vanmorgen om 06.00 uur stonden we weer naast ons bed. Vandaag op jacht naar de pickup truck, een afspraak met YHF! projecten evalueren, afspraak bij de bisschop, voor de weeskinderen snoepjes oid kopen, wederom praten met YHF! en dan naar een weeshuis de waterinstallatie bewonderen en praten over hoe eea is gegaan qua uitvoering. Want dit project duurde in onze ogen te lang. Veels te lang. Dan zal het weer 22 uur zijn voordat wij terug zijn. Dus weer een lange dag voor de boeg met veel mooie afspraken, hopen wij.

Liefs Fred en Herbert

5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Laatste dag op Flores 2019

Vanmorgen na een goede nacht voor de wekker wakker en ons standaard ritueel afgewerkt. Koffie eten etcetera. Daarna met onze florineze blouse en schoenen in een plastic tas richting de auto die wij gi

7 en 8 jan 2019

Gisterochtend werd het hele Nederlandse kamp in sea world wakker rond 7:15. Even met z’n allen wat hangen op het balkon om wakker te worden en daarna met zijn allen ontbijten in het restaurant. Rond 8

6 jan 2019

Vandaag begon behoorlijk relaxed. We werden na een zeer goede nacht van ruim 8 uur wakker en hebben op ons gemak ontbeten. Samen met Verdouw. We hebben brood met ei gegeten. Ook een keer lekker. Daarn