• helpflores

3 jan 2019

Vanmorgen was de 1e afspraak dichtbij, 3 minuten lopen. We gingen bij de academie voor verpleegkunde kijken. Hier hebben we veel spullen kunnen leveren voor de praktijklessen van de academie/ akper. We werden bij de ingang al opgewacht door de directeur Kori. Zij heeft de aanvraag gedaan aan en heeft samen met Thon alle materialen op een rijtje gezet en uiteindelijk heeft Thon dit besteld. Als eerste moesten wij alle verschillende de praktijk kamers langs, zodat we alle apparatuur konden zien van bedden tot poppen, banken, waskommen, laptops, printers thermometers accu check, etcetera etcetera. De ronde door de Academie duurde gauw 3 kwartier. In verschillende kamers kregen wij een korte uitleg van de apparatuur en hoe het ervoor stond met de Academie. Inmiddels heeft de Academie met nieuwe apparatuur brochures gemaakt en deze verspreid over de verschillende dorpen om nieuwe leerlingen aan te trekken. Dit heeft tot op heden al geresulteerd in meer leerlingen die in juli gaan starten met de opleiding.


Naast de rondleiding hebben wij natuurlijk ook met een scheef oog gekeken naar het gebouw dit niet nodig onderhoud te hebben. Helaas is dit niet de eerste prioriteit. De eerste prioriteit waren boeken en praktijk materiaal en de tweede prioriteit is gespecialiseerde docenten ,zodoende hebben wij ook hier een aanvraag gekregen om mee te proberen te helpen in opleidingen. Bij het drinken van koffie met cake kregen wij de aanvraag in onze handen geduwd. Ook werd tijdens de koffie het contract wat wij opgesteld, dat zij bv. moeten inventariseren elke vier maanden en dergelijke ondertekent. Nadien werd ons nog even gevraagd mee te lopen naar een klaslokaal waar de goot kapot was en waar tegels op de vloer loslaten. Wij hebben gelijk contact gehad met Thon en dit kost ongeveer 1 tot 2 miljoen rupiah om te herstellen en wellicht kunnen wij dit in de toekomst nog financieren van het restant van het project. Nadien terug richting het ziekenhuis en binnen 30 seconden werden wij aangehouden door zuster Margott.

Doordat zuster Margott in het ziekenhuis een hogere positie heeft en weet van alles wat dit jaar geleverd is door SHF! hebben wij en koosnaam gekregen namelijk Sinterklaas. Zij vroeg ons of Sinterklaas nog een cadeautje had om de plafonds van de zuster afdeling waar zij allemaal wonen te repareren. De penningmeester Fred kon dit niet laten gaan en heeft deze dame wederom blij gemaakt als Sinterklaas. Nadien zijn wij richting om Frans en broeder Henkie gelopen om Fred zijn ogen te laten controleren met de nieuwe oog apparatuur die geleverd is medio oktober. Het resultaat van de metingen was hetzelfde als in Nederland oftewel met bril is Herbert knapper er dan zonder bril. Resultaat van dit bezoek we kopen geen bril.


Nadien met om Wely richting Maumere. Alleen niet om Wely ging mee maar ook zuster Margott, zuster Carnina en later stapte zuster Yanti nog in en nog een zuster genaamd Jane Do of zo….. Met elkaar richting het huis van Thon om nadien te gaan kijken bij een stuk grond wat de Franciscanorde in haar bezit heeft. Alvorens wij weggingen moesten wij eerst wederom eten bij Thon en Mieke thuis. Op oudjaarsavond heeft zuster Margott ons gevraagd of zij een proposal mocht indienen voor een huis puur alleen voor vrouwen om te rehabiliteren. Zij willen een huis voor vrouwen die gescheiden zijn, mishandeld zijn, seksueel misbruikt zijn, HIV hebben opgelopen, zodat deze vrouwen kunnen re-integreren in de maatschappij. Uiteindelijk hebben wij een uitvoerig gesprek gehad met zuster Yanti, Moeder Overste, over dit project maar aansluitend ook over onze projecten. Sinds een jaar lopen wij als SHF! met het idee een bejaardentehuis op te richten. Tijdens het gesprek met zuster Yanti kwam er een mogelijkheid aan het licht met betrekking tot het meest moeilijke van een bejaardentehuis oprichten. Het eten drinken en onderhoud maar met name het salaris van werknemers is een obstakel. Tijdens het gesprek met zuster Yanti kwam naar voren dat dit voor de zusters de missie is: andere mensen helpen waaronder ook ouderen. Straks gaan wij onderzoeken of een en ander mogelijk is te combineren en wij een huis kunnen gaan bouwen voor de vrouwen en de ouderen en de mensen met HIV.


Indien dit project kans van slagen heeft mag dat op de grond van de zuster orde. Zodoende hebben wij de grond bezocht (2 hectare) en gekeken of dit mogelijk En het niet een stuk grond is onder een te grote helling. De weg ernaartoe is nog niet heel goed veel kuilen en gaten. Maar ook daarin is een mogelijke oplossing doordat wij op 9 januari een gesprek hebben met de Bupatti. Dit gesprek is ingepland met betrekking tot het bejaardentehuis, maar nu nemen wij het hele project mee richting de Bupatti. Indien wij dit plan kunnen uitwerken en hiervoor wellicht een sponsor of meerdere kunnen vinden dan willen wij de Bupatti vragen om dan de weg ook te repareren. Nadien terug richting Thon. Nog twee Blousen gekocht voor bij de Bupatti oftewel traditionele kleding van Floris. Daarna richting het restaurant waar wij heerlijk gegeten hebben samen met onze zuster Stichting. Dit doen wij elk jaar, ook hier werd weer geëvalueerd, gelachen, gepraat en heel erg lekker gegeten. Nadien nog 1 uur richting huis en nu dit weblog schrijven.


De mannen van Stichting Verdouw gaat verder zijn inmiddels veilig aangekomen op Bali en wij zullen ze morgen ophalen op het vliegveld. Wij hebben er zin in en wat wij tot nu toe gezien en gehoord hebben zij ook.


Wellicht morgen meer Liefs wij

47 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Laatste dag op Flores 2019

Vanmorgen na een goede nacht voor de wekker wakker en ons standaard ritueel afgewerkt. Koffie eten etcetera. Daarna met onze florineze blouse en schoenen in een plastic tas richting de auto die wij gi

7 en 8 jan 2019

Gisterochtend werd het hele Nederlandse kamp in sea world wakker rond 7:15. Even met z’n allen wat hangen op het balkon om wakker te worden en daarna met zijn allen ontbijten in het restaurant. Rond 8

6 jan 2019

Vandaag begon behoorlijk relaxed. We werden na een zeer goede nacht van ruim 8 uur wakker en hebben op ons gemak ontbeten. Samen met Verdouw. We hebben brood met ei gegeten. Ook een keer lekker. Daarn