• helpflores

5 januari

VANMORGEN UITSLAPEN. . . dus niet. . . om 6 uur was de eerste van ons 2 wakker en een kwartier later de 2e. . .  op een of andere manier is uitslapen hier onmogelijk. En dat terwijl er niet eens een haan meer kraait. Deze is veranderd in een geit.

Zoals gebruikelijk ontbeten. We hadden deze keer brood met ei, van Mieke, en ei met smak en rijst. Was weer pittig om dat zo te nuttigen bij 27 graden warmte. Het is hier momenteel benauwder dan normaal, dat wij hier zijn. Er is meer regen, vannacht onweer, en we zien de zon nauwelijks. Wel is het heel de dag rond de 30 graden en benauwd. Maar dat drukt de pret totaal niet, liever dit dan dat koude kikkerlandje NL. Nadat oom Wely bij ons wat gedronken had zijn we naar de keuken gegaan en hebben we de dames die voor ons zorgen 9 in totaal, een kettingje gegeven. Ze waren beduusd van dit cadeautje, terwijl het voor ons een kleinigheid is. Daarna naar om Frans, de opticien in het ziekenhuis. Hij gaat de glazen in de bril zetten, een hele uitdaging voor hem want het montuur is heel apart, niet standaard, met een draadje. Hij was enorm bang de glazen verkeerd te slijpen, alles nog met de hand, maar we zeiden ook jij moet het leren en indien het fout gaat betaald Fred nieuwe glazen zodat hij het nog een keer kan proberen. Toen wilde hij het wel proberen. Ook hij moet het toch leren, straks komen er meer van dit soort monturen dus. . .

Toen langs de zeer vriendelijke dames van de eerste hulp. We moesten een check up doen van de voet, dit moest van oom Wely. Ze waren lichtelijk te spreken. We hadden gisteren de brandblaren van het zuur doorgeprikt en dat had niet gemogen. We kregen op ons kop. Met een schoonmaakbeurt en zalf erop weer op pad, inclusief een fles met reinigingswater, zo een die je aan een soort van infuus hangt. Daarna weg richting een kruispunt waar Thon en Mieke ons zouden treffen. We zijn eerder weg gegaan omdat we langs een aantal dorpen wilden rijden voor nieuwe projecten. We zijn gestopt in Bangbola en in Nangha. De eerste school, Bangbola was qua boeken goed, maar qua schooltoiletten een stuk minder. 105 leerlingen, 20 leraren en staf op 1 toilet. . . moeten wij eens in NL zeggen tegen de basisschool, ze verklaren ons voor gek. . .  en hebben dan nog gelijk ook. Dit wordt een nieuw project, echt waar. Nangha daarentegen heeft in 2016 boeken van ons gehad en die zagen er nog keurig uit. De toiletten alleen niet, deze waren (2 stuks) slecht en vies en onmenselijk. Vol met vliegen en een slechte stop naar de septictank. Een tweede project. . . doorrijden naar een nieuw verzamelpunt en wachten op Thon en Mieke. Daar even de voet willen schoonmaken, kregen we onder geen beding die fles open. . . geprobeerd met een mesje, maar het rubber, van de infuusnaald, wilde echt niet open. Uiteindelijk druppelde de fles en kon alles schoongemaakt worden en afgedekt middels een verbandje voor de vliegen en de rest van het ongedierte en het zand. Verder deze dag ging het goed, qua voet dan.

Qua weer viel het bar en boos tegen we hebben namelijk heel veel regen gehad, harde regen. Vele plassen op de weg van 15 cm diep. Reden we erdoorheen dan kwam er een mooie boog water omhoog. We gingen achter elkaar aan naar Lekebai, een weeshuis met 23 kinderen. Daar hebben we de installatie bewonderd en het weeshuis, wat gedronken en wat bleek. De installatie slaat aan er waren al meer dan 420 galons verkocht. Een toprecord. Fijn dat ook de bevolking er water wil kopen. Nog een idee geopperd om een kleine generator te kopen, zodat ook bij stroomuitval de winkel open kan blijven. En bovenal de weeskinderen hebben nu schoon drinkwater met zijn allen. Bedankt Mrs. Sam. Doorgereden naar Wolfeo naar het volgende weeshuis. Ook hier alles bewonderd en gelachen en uiteindelijk ook middag gegeten. Lekker eten, vis, kip, rijst, mie, groenten en vers water uit de installatie. Helemaal top. Iedereen is er erg blij mee, x op x.

Nadien rijden richting pantai koka, een heel mooi strand tenminste in het verleden. Toen was het ongerept en moest je 25 minuten lopen door de rimboe, nu is het strand nog steeds mooi maar kan je met de auto. Helaas regende het heel hard op de weg erheen en we hoopten even tot rust te komen met het zicht van de zee en de mooie baai. Nu moet er betaald worden, 2x een slagboom. We betaalden 1x en bij de tweede slagboom zei oom Wely, waarom betalen. De weg is superslecht. Ik ben van de bupati, gouverneur van de provincie, en heb 2 vrienden van hem bij me. Ik ga beklag doen bij de bupatie, en hij reed zo door. Wij lachen niet normaal. . . ook oom Wely kon heerlijk meelachen, wat een mooie vent. Op het strand wat gedronken en wat dacht je er kwam een glimpje zon. Ff heerlijk genieten van de zee geluiden en het glimpje zon. Na 20 minuten weer verder want we moesten naar het dorpje Guhi, hier is een nieuwe school gemaakt en hier wilden wij meer van weten. Het is een dorp wat eerst bij een ander dorp behoorde en nu afgesplitst is. Zodoende een nieuwe school wat blijkt het is een dorp met 50 gezinnen en nog niet de helft ervan heeft een toilet. Tegenover Wololora, gisteren, is dit wel een mooi dorp om een nieuw MCK project te starten. Dit gaan we nader onderzoeken middels een gesprek bij de burgemeester en foto’s. ditzelfde geldt voor het eerder genoemde dorp Bangbola. We zijn niet uitgestapt, want binnen 5 minuten zouden we volledig doorweekt zijn, een andere keer verder mits wij de tijd vinden in ons rustige schema.

Toen op naar Lela, gestopt bij de waterwinkel om ca. 17.30 uur. Daar heerlijk koffie gedronken en we zaten half binnen omdat het nog steeds regende. Spitsuur. . . bij de winkel kwamen ze om drinkwater. In wel 15 minuten waren er 7 klanten voor water en dit was erg leuk om te zien en mee te maken. Al met al een mooi gezicht. We hebben mensen ook gevraagd of het water lekker is en allemaal zeiden ze ja en komen ze alleen naar het depot SHF! Inmiddels een begrip in Lela. SHF! Helpt niet alleen als stichting, maar zo heet ook het depot. Water halen doe je bij SHF, trots zijn we hierop. SHF wordt dagelijks genoemd door mensen in Lela, vast vaker dan in NL. . .

We hebben heerlijk gezeten en genoten wel een lang uur, toen kwam de maaltijd klaargemaakt door de dochters van oom Wely. Voordat het eten genuttigd werd hebben wij inzage gehad in de boeken van SHF!, depot. We hebben alles ingezien en echt wat ongelofelijk netjes bijgehouden. Een accountant in NL zou zijn vingers erbij aflikken, want wat zuiver en netjes verwoord. Niet alleen de aantallen, de kosten, totalen, tussenstanden, alles. Tot in de puntjes geregeld. Straks wordt het nog mooier en beter voor iedereen in Lela doordat er een pick-up truck gaat rondrijden. Helemaal fijn dat de mensen rondom Lela straks schoon drinkwater kunnen kopen tegen een zeer lage prijs. Na het eten nog lekker een biertje gedronken en toen ineens werd om Wely gebeld. Hij moest een overledene naar zijn thuis brengen, vanaf het ziekenhuis. Ze zaten zonder chauffeur en of hij dit toch echt wilde doen. Natuurlijk, want dat is ook belangrijk. Niet voor hem, maar wel voor de nabestaanden. Dus met zijn allen in de auto en naar het ziekenhuis. Eenmaal boven in onze royale appartement in het ziekenhuis, snel douchen en op de veranda koffie drinken. Ineens heel erg benauwd en we gingen wederom weer zweten als otters. . . straks maar weer douchen of een bak water over ons koppie gooien zoals wij hier zeggen. Nu dit verhaal uploaden en dan relaxen.

Liefs wij.


11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Laatste dag op Flores 2019

Vanmorgen na een goede nacht voor de wekker wakker en ons standaard ritueel afgewerkt. Koffie eten etcetera. Daarna met onze florineze blouse en schoenen in een plastic tas richting de auto die wij gi

7 en 8 jan 2019

Gisterochtend werd het hele Nederlandse kamp in sea world wakker rond 7:15. Even met z’n allen wat hangen op het balkon om wakker te worden en daarna met zijn allen ontbijten in het restaurant. Rond 8

6 jan 2019

Vandaag begon behoorlijk relaxed. We werden na een zeer goede nacht van ruim 8 uur wakker en hebben op ons gemak ontbeten. Samen met Verdouw. We hebben brood met ei gegeten. Ook een keer lekker. Daarn