• helpflores

7 en 8 jan 2019

Gisterochtend werd het hele Nederlandse kamp in sea world wakker rond 7:15. Even met z’n allen wat hangen op het balkon om wakker te worden en daarna met zijn allen ontbijten in het restaurant. Rond 8 uur kwam de eerste auto en om 8:30 zijn wij allemaal met drie auto’s richting kajowain gereden. Net als afgelopen zaterdag ging de rit goed en moesten wij ei overstappen bij het weeshuis in nebe. Daar stonden wederom 7 motoren te wachten om ons naar Kaatje wijn te brengen. Dus even Nederlanders moesten achterop En we gingen weer te bergen op 30 tot 40 misschien wel 45 graden Hellingen op van met paden met gaten losse stenen algen al met al een hele slechte weg om te berijden. Al met al is iedereen weer heel boven gekomen en toen moesten wij met z’n allen circa 30-40 minuten wachten omdat de anderen ook naar boven gebracht moesten worden. Dit waren Thon, Wely en de chauffeurs.


De natuur is zo ongelooflijk mooi dat dit niet in woorden is uit te drukken. Wel honderden kleuren groen, bananenbomen, palmbomen meerdere soorten, gras,, struiken, van alles wat groen is. Door dat het moeilijk is om foto’s te maken als je achterop een stuiteren de brommer zit is er niks anders dan dit als informatie. Maar andere foto’s. Nadat Iedereen boven was moesten wij nog circa 200 meter lopen en daar was een en poort gecreëerd met hartelijk welkom Stichting help Flores en aanhang. Daar kregen we wederom een ceremonie en werden we met dans en muziek richting het huis van de burgemeester gebracht. Daar moesten wij plaatsnemen en terwijl wij net zaten begon het te regenen. Na circa 10 minuten storten het plastic dak wat tijdelijk gemaakt was in. En Jawel wij zaten er precies onder. We konden het dak net een zetje geven zodat wij het niet op ons hoofd kregen. Iedereen heel erg bang wij ons zeer gedaan hadden maar wij moesten heel erg lachen.


Daarna kregen wij meerdere lofbetuigingen dankwoorden met betrekking tot tot de 4 kilometer waterleiding die erbij hebben mogen aanbrengen met behulp van sponsoren en wilde ganzen. Wij hebben deze nadien ook zelf gecontroleerd. Van het resterende budget wat over was hebben wij acht toiletunits gemaakt. Deze units zijn gelijk aan het vorige project klatang en hewokloang. Uiteindelijk heeft Herbert vertelt dat hij trots is dat shf trots is op de gemeenschap omdat zij enorm hebben mee geholpen met de waterleiding en de bakken water bouwen. Shf heeft ook nog voor klas 5 en 6 schoolboeken afgegeven zodat er nog beter geleerd kan worden voordat de kinderen van school komen. Daarna heeft de directeur van Verdouw gaat verder, Herman, in het Indonesisch vertelt wat Verdouw nou in het dorp op doet. Zij hadden gehoord van shf en wilde in de werkelijkheid de toiletten controleren. Of het echt wel nodig is. Dit bleek een geintje want Verdouw gaat verder er heeft genoeg geld opgehaald met alle werknemers en inmiddels overgemaakt naar shf om het volledige dorp te helpen met toiletten en wasunits. In totaal 105 stuks. Nadien zijn wij gaan lopen en toen wij terug kwamen heeft shf nog een cadeau gegeven en dat is een consultatiebureau. Maar alleen Indien de gemeenschap net als bij de vorige projecten meehelpt. Zo niet dan heeft YHF de opdracht om de spullen op te pakken en naar een ander dorp te gaan aan. dit is ook duidelijk uitgelegd aan de bevolking. Alleen indien we samenwerken zijn we sterk. Shf geeft een Hengel en niet een vis. Daarna nog gedanst op traditionele muziek, mokke gedronken en nog wat gepraat met de bevolking.


Het spandoek van SHF en Verdouw blijft hopelijk de hele bouwperiode hangen. Een van de mensen van Verdouw was dusdanig onder de indruk van de projecten van shf dat hij dit jaar een oud toilet heeft uitgetest. Hij is volgend jaar welkom om de nieuwe toiletten uit te testen. Niet allemaal want dan moet hij meer dan een maand vrij nemen. Ongelooflijk veel respect dat hij dit deed, maar natuurlijk was het hoge noodzaak. Met zijn allen en hebben wij hier heel veel indrukken opgedaan en niet alleen SKF maar ook Verdouw hebben zeker gezien dat dit project noodzakelijk is. Na circa 3 uur in het dorp te zijn geweest zijn wij weer met de brommers teruggereden naar beneden. Fred was te zwaar waar want die brommer kreeg een lekke band. Ondanks deze band moest Fred blijven zitten zodat de chauffeur hem netjes beneden komt brengen. Fred heeft dit niet gedaan want de band velg gaat helemaal aan gort. Fred sliep al een stukje en Herbert is later afgestapt om gezamenlijk verder naar beneden te lopen. Toen een kop koffie bij het weeshuis en terug naar het hotel. In het hotel hebben wij onder het genot van een drankje afscheid genomen van de Verdouw mannen En kregen wij nogmaals te horen dat zij ongelooflijk trots zijn en blij zijn dat ze kunnen helpen met wat shf doet. Dit werd zelfs nog versterkt door een gift van de mannen persoonlijk.


Shf had even geen woorden …


Daarna richting de stad om nog wat kleine cadeautjes te kopen. Daar hebben we echt tot ziens gezegd en de mannen van Verdouw aan hun lot overgelaten. Gelukkig is het allemaal goed gegaan want nu zitten ze in het vliegtuig naar Jakarta. Wij hadden ’s avonds nog een afspraak over het bejaardentehuis het complex waar wij al menig gesprek over gehad hebben. Doordat wij straks een afspraak hebben met de bupati, werd ons gevraagd nog te bespreken wat wij wel en wat wij niet mogen zeggen bij de Bupati. De insteek die wij hadden De Bleek op één lijn te liggen met de zusters en zodoende gaan wij het gesprek positief tegemoet aankomende woensdag. Daarna hebben wij in het ziekenhuis het weblog nog trachten te typen ondanks het slechte signaal, en slecht internet hierdoor.


Na een goede nacht willen wij voor de wekker wakker en kijken wij bij het heerlijke ontbijt van het ziekenhuis. Het kostte enige moeite maar toen wij gingen eten was het echt lekker. We worden elke keer goed verzorgd en ook dit keer waren wij kleren kwijt. Later bleek dat deze meegenomen waren om te wassen. We hebben wat rond gelopen, de rekening betaald met betrekking tot de vrachtwagen en zijn daarna naar om Wely gereden. Daar hebben we ook koffie gedronken en gezamenlijk hebben om Don opgehaald om bij zijn woning de zonnepanelen te bekijken en zijn nieuwe WC. Daarna even wat drinken bij ons kamer in het ziekenhuis en wederom weer weg richting de waterwinkel. Daar waren Blasius, tomi, zanty, juli en om wely. Gezamenlijk richting het dorp Nuabhana. Daar hebben wij namelijk ook een waterleiding aangelegd van 2 kilometer. Na anderhalf uur rijden kwamen wij daar aan aan en moesten wij gelijk stoppen bij de eerste beste kraan met waterleiding.


Deze mensen zijn wederom heel erg blij met water in het dorp in plaats van 2 kilometer lopen. We moesten mee naar het kantoor van de gemeenschap en Daar kregen wij wederom een ceremonie eten drinken Er werd gepraat en werd heel veel Dankjewel gezegd en uiteindelijk kregen wij een cadeau namelijk een sarong. Herbert heeft deze nog aangedaan aan en iedereen heeft hem uitgelachen. Maar zonder lag er staat geen dag… We hebben nog gekeken bij de school waar wij toiletten gaan bouwen. Terwijl wij er waren was het ruim 35 graden en voelde het aan als 40. Waarom was er nog niet begonnen met de toiletten vroegen wij ons af. De reden was vanwege het regenseizoen. Maar de zon schijnt … Ja we hebben nu twee dagen zon, voor de rest regent het heel veel speel met veel excuses dat er nog geen toilet gerealiseerd was. Dit is natuurlijk begrijpelijk een muur stukadoren met regen heeft totaal geen nut.


Na wat eten en drinken terug richting het water depot in Lela. Daar stonden ze te wachten met koffie. We hebben daar even gezeten en het was ongelofelijk heet, warm. Nu even opfrissen in onze kamer in het ziekenhuis en dit weblog schrijven. Straks rond 7 uur sa vonds gaan wij ons avondmaal eten bij Mieke en Thon. Helaas is dit tevens de afsluiting van van onze periode hier op Flores en zullen wij wij weer een klein jaar maar moeten wachten om hier weer als SHF samen te zijn en de mensen hier te kunnen spreken en de projecten van shf te zien. Morgen een afspraak met de bupati en de Bisschop om te praten over diverse projecten. Is middags afscheid nemen van diverse hele lieve personen en ’s avonds wellicht eten in het ziekenhuis.


Voor nu is dit ons weblog heel erg veel liefs van ons twee.

40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Laatste dag op Flores 2019

Vanmorgen na een goede nacht voor de wekker wakker en ons standaard ritueel afgewerkt. Koffie eten etcetera. Daarna met onze florineze blouse en schoenen in een plastic tas richting de auto die wij gi

6 jan 2019

Vandaag begon behoorlijk relaxed. We werden na een zeer goede nacht van ruim 8 uur wakker en hebben op ons gemak ontbeten. Samen met Verdouw. We hebben brood met ei gegeten. Ook een keer lekker. Daarn

4 en 5 jan 2019

Vandaag een aparte dag. Een dag dat we voor het eerst sinds oprichting een sponsor op gaan halen op het vliegveld. Maar eerst moesten we naar Puho. Een keer een thuis wedstrijd, want het ligt op 10 mi