top of page

PROJECTEN 2016

Hieronder staan enkele afbeeldingen van enkele projecten van het jaar 2016

Schoolboeken

We blijven schoolboeken afleveren bij meerdere scholen. In 2016 hebben wij enkele scholen mogen helpen met schoolboeken. In totaal hebben we tot en met 2016 31 scholen mogen voorzien van boeken. Een school kan voorzien worden van boeken voor ca. € 3.000 tot € 6.000.

 

We blijven doorgaan, want deze projecten zijn de toekomst van het eiland….

HIV/ Aids

Twee jaar geleden hadden wij een onderhoud met Yakastra. Zij proberen op Flores de mensen te informeren over HIV/ aids. 

 

Tijdens dit gesprek kwam naar voren of wij konden helpen met een informatief boekje over HIV/ Aids. Dit boekje is afgegeven en wij hebben een heel lang en goed gesprek gehad.

Ziekenhuisapparatuur

We hebben dit jaar 2 keer kunnen helpen met apparatuur voor het ziekenhuis in Lela. Iets wat wij gehoopt hadden en nu kunnen realiseren door het vertrouwen van een nieuwe sponsor van SHF! 

 

Wat zal het ziekenhuis blij zijn met deze apparatuur. En we blijven doorgaan met het ziekenhuis steunen. Want jaarlijks worden er nog ca. 28.000 patiënten geholpen, dus dit blijft enorm belangrijk!!!

2 echo apparaten

In januari zijn er twee echoapparaten (USG) met printers afgegeven. Eén is voor het tweede ziekenhuis wat wij zo nu en dan ondersteunen, Rumah Sakit Kewapante, en één is er voor dr. Amel. Een arts die wij kennen uit het ziekenhuis in Lela.

Zij is voor zichzelf begonnen en wil de allerarmsten helpen met een huisartsen praktijk en in de toekomst een mamahuis beginnen. Ze heeft ervaring met een USG doordat zij degene was die in Lela hiervoor was opgeleid. De start van het mamahuis kan beginnen.

Schooltoiletten

Met grote regelmaat komen wij scholen tegen waar geen of één toilet is voor alle leerlingen en de leraren. Dit is onhygiënisch....

 

Wij bouwen 3 toiletten voor scholen indien dit mogelijk is. In 2016 mochten wij er 2 bouwen.

2 km waterleiding

In januari 2016 tijdens het afgeven van schoolboeken bij de school SDK Klatang vernamen wij van de directeur en later ook van YHF! Dat het dorp Klatang en Watubura geen drinkwater bron in het dorp hebben. Net als de school moeten vooral de kinderen bij dag en dauw beginnen aan een wandeling van 2 kilometer de berg af om drinkwater te halen. En dan met de jerrycans weer terug omhoog naar huis of de school. 

Het is gelukt! Wij hebben door hulp van meerdere sponsoren 2 kilometer waterleiding kunnen aanleggen en 3 waterbakken gebouwd. Het water is nu in de 2 dorpen en bij de school. De eerste levensbehoefte is weer dicht bij huis en dat is zeer belangrijk bij de temperaturen van Flores. Ook kunnen de kinderen weer spelen en hebben de ouders voldoende water voor:  drinken,  eten bereiden,  wassen e.d.

1e kathedraal Flores

In het plaatsje Sikka, staat een kathedraal. Deze kathedraal is 116 jaar geleden gebouwd door een Nederlandse pater en was de allereerste Katholieke kerk op het hele eiland Flores. 

 

De kerk heeft inmiddels menig aardbeving en vloedgolf overleefd ondanks dat de kathedraal nog geen 100 meter vanaf zee staat. De kathedraal is nodig toe aan onderhoud. Aangezien de kathedraal volledig uit houten spanten bestaat en de verf niet is bijgehouden (gebrek aan geld) gaan enkele houten spanten rotten. Doordat de kerk een gemeenschap's huis is en dit de eerste kathedraal was op het eiland heeft wilde SHF! Helpen.

 

Uiteindelijk hebben vele partijen geholpen waaronder ook de Stichting de Carolusgulden uit Leiden. Het gebouw kan straks weer jaren mee!

50 toiletten in Lela

Het dorpje Lela, waar het ziekenhuis ook ligt, heeft meerdere wijken waarvan de mensen behoren tot de armste van het dorp. Deze mensen hebben geen eigen toilet en ook geen badkamer in hun eigen woning. Menig woning is van bamboe met een palmbladeren dak. Deze mensen hebben bijna geen geld en kunnen dus net aan rond komen. Naast de drinkwater installatie zijn er ruim 350 mensen die geen eigen toilet- of was ruimte hebben. Deze mensen, jong en oud zijn aangewezen tot het bos of de zee. YHF! heeft het 1e pilot project perfect afgerond. Er is een septic tank gebouwd met er bovenop een toilet en was kamer. De wanden worden opgebouwd uit bamboe met daarop een zinken dak en echte kozijnen met deuren. Voor deze mensen is dit een verbetering van 100%. Hygiëne, vertrouwen e.d. wordt hierdoor verbeterd.

bottom of page