top of page

HET ONTSTAAN

Het eiland Flores:

Flores is een van de ruim 17.000 eilanden van Indonesië. Het eiland Flores is ongeveer 1/3 van Nederland qua grootte en er leven ongeveer 1.900.000 mensen. Het eiland bestaat voornamelijk uit gebergten en vulkanen. Flores is een arm eiland mede doordat er weinig mogelijkheid tot het verbouwen van voedsel is. Over het hele eiland loopt één smalle hoofdweg vanaf Labohan Baju tot aan Larantuka. Vanaf de hoofdweg zijn er veel kleine wegen naar kleine dorpjes.

Halverwege het eiland, het smalste deel, ligt aan de noordkant een grote plaats genaamd Maumere. Dit is de hoofdstad van de provincie Sikka van het eiland Flores. Vanaf Maumere 30 kilometer naar het zuiden ligt een klein dorpje genaamd Lela. Lela ligt vlak bij de baai van het bekende plaatsje Sikka, i.v.m. De kathedraal van ruim 115 jaar oud. De gemeente Lela heeft ongeveer 12.000 Inwoners.

De aardbeving
In 1992 werd het eiland getroffen door een aardbeving waarvan het epicentrum in zee lag bij Maumere. Maumere kreeg 3 golven (tsunamie’s) over zich heen. De bewoners omschrijven de golven als heet water en zo hoog als een palmboom (heet water door de lava uit de zee). 
De stad Maumere werd voor meer dan voor de helft verwoest en er vielen meer dan duizend doden. Helaas was de aardbeving zo sterk dat Lela, 30 kilometer landinwaarts, ook werd getroffen. Lela en het ziekenhuis werden voor een groot gedeelte verwoest. Gelukkig waren er in die bewuste tijd 
stichtingen die geld doneerden aan het ziekenhuis, zodat dit weer opgebouwd kon worden. Eén eis was destijds, namelijk: opbouwen met behulp van de locale bevolking. 

Helaas werd het ziekenhuis de laatste jaren niet meer gesponsord (tot 2012 en SHF! Startte) en kreeg het ziekenhuis een minimale vergoeding van de overheid. Inmiddels is er een gezondheidsverzekering en afgelopen jaar kregen wij van de bisschop te horen dat indien SHF! niet was gaan helpen het ziekenhuis niet meer zou bestaan. Inmiddels heeft het ziekenhuis voor het 2e jaar een ‘plus’ gedraaid en is het bestuur nog steeds bezig met het verbeteren van veel onderdelen. 

 

Het ziekenhuis:
In Lela ligt een ziekenhuis genaamd: Rumah Sakit St. Elisabeth. Het is een katholiek ziekenhuis en wordt geleid door een katholiek bestuur. Het bestuur bestaat uit: eigenaar: de Bisschop van Maumere, the Director : Dr. Joan, finance Advisor: Sr. Lenti, deputy Director of support service : Ibu Oncé, head of Nursing : Romanus Hengky.

 

De artsen en de nonnen wonen op het complex van het ziekenhuis. Rumah Sakit St. Elisabeth ook wel Rumah Sakit Lela genoemd is niet alleen belangrijk voor de omgeving, zoals de plaatsen Lela, Sikka, Maumere etc. Maar is ook nog eens belangrijk voor het hele eiland. Naast de 108 vaste werknemers zijn er ook nog circa 50 tot 60 leerlingen werkzaam in het ziekenhuis. Zij doen de opleiding tegen kost en inwoning in Rumah Sakit Lela en zodra ze geslaagd zijn voor de opleiding verpleegkundige worden ze geplaatst in de overige ziekenhuizen op het eiland. Ook heeft Lela een kliniek geopend in Nita om meer mensen te bereiken. Er zijn gelukkig meerdere ziekenhuizen op Flores, namelijk in Maumere, 
Ende, Cancar, Labohan Baju, Bajawa, Riung en Larantuka en nog een aantal locaties, echter is er maar één ziekenhuis wat leerlingen opleid tot verpleger en dat is het Rumah Sakit Lela.

bottom of page